петролът петрол Русия, Саудитска Арабия, петрол, добив

Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да съкратят добива на петрол

Русия и Саудитска Арабия са се споразумели да съкратят добивите на петрол, за да спрат поевтиняването на суровината на световните пазари.

Това предаде ТАСС, като се позова на източник, който участва в започналите вчера и продължаващи и в момента преговори във формата ОПЕК+.

В преговорите по телеконферентна връзка участват министрите на енергетиката от 14 членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) плюс колегите им от още десет държави производителки, сред които и Русия.

Подготвеното проектоспоразумение предвижда всяка страна да намали добивите си през май и юни с 23%, което да доведе до общо съкращаване с 10 милиона барела дневно. За Русия и Саудитска Арабия това означава намаляване с по 2.5 милиона барела от сегашните 11 до 8.5 през следващите два месеца.

На 6 март Москва не прие предложението на Рияд за допълнително съкращаване на добивите. Това провокира увеличаване на производството на фона на свитото потребление заради коронавирусната инфекция и доведе до рязко поевтиняване на петрола. Така създалата се ситуация се оказа неизгодна и за Русия, и за Саудитска Арабия, което наложи търсенето на компромисно решение за регулиране на пазара.

- реклама -