Турски поток

Русия и ЕС се договориха: Ще преговарят с Украйна за доставките на газ

Русия и Европейският съюз се договориха за провеждането на тристранна среща с Украйна, на която да бъде обсъден въпросът с доставките на газ. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след среща със заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

„Ние обсъдихме реализирането на действащите договори и се споразумяхме да се срещнем отделно в тристранен формат с представители на украинската страна и с Шефчович“, каза Новак.

Шефчович от своя страна е предложил срещата за Украйна да бъде проведена в Брюксел в близките дни. „Предложих да организирам следващата среща в Брюксел в близките дни, за да се срещнем с нашите украински партньори“, каза той.

Обсъдени са още проектите Северен поток и Турски поток

Новак също така отбеляза, че по време на днешните разговори са били обсъдени въпроси, свързани със „Северен поток“, „Турски поток“, както и проекта „Ямал-Европа“. Новак посочи още, че за реализирането на проекта „Северен поток-2“ руската страна ще иска от Европейския съюз гаранции.

„Обсъдихме развитието на инфраструктура, която цели осигуряването на енергоресурси на европейските потребители. Обсъдихме „Северен поток-2“, „Южен поток“ в неговия сегашен формат („Турски поток“), обсъдихме въпросите, отнасящи се до газопровода „Ямал-Европа“, посочи руският министър.

„Основният въпрос е за надежден транзит на газ в Европа по време на есенно-зимния период, като се има предвид, че тази година той настъпи по-рано, а зимата се очаква да бъде доста студена“, каза Новак.

- реклама -