дипломати
сн. БГНЕС

Русия и Чехия изпратиха у дома изгонените дипломати – СНИМКИ

Обявените от Чехия за персона нон грата служители в руското посолство в Прага напуснаха днес страната, съобщи за ТАСС говорителката на посолството Мария Семьонова. Осемнайсетте служители и техните семейства са отлетели от Прага за Москва в 17 ч. местно време със специален самолет на правителствения авиоотряд „Россия“.

сн. БГНЕС

В същото време обявените от руските власти за персона нон грата служители на чешкото посолство напуснаха Русия. Самолетът с дипломатическите служители и техните семейства е излетял от летище Шереметиево в 20,06 ч. московско време.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което загинаха двама души.

След това Прага обяви експулсирането на 18 служители на руското посолство, които според местните специални служби са служители на руското разузнаване. Русия отговори, като обяви 20 чешки дипломати за персона нон грата.

сн. БГНЕС

Пражките власти поискаха посолството на Русия да освободи част от общата площ, която заема. Става дума за територия, която до 1968 г. е била част от прилежащия парк Стромовка. Съответното искане е изпратено до правителството на Чехия, съобщи в Туитър кметът на район Прага-7 Ян Чижински.

 

- реклама -