Пекин 2022
Снимка: twitter.com/Beijing2022

Русия и Беларус изхвърчаха от Паралимпийските игри

Атлетите от Русия и Беларус няма да участват на Паралимпийските игри в Пекин. Игрите започват след два дни. Откриването им е утре.

Първоначално Международния Паралимпийки комитет (МПК) им позволи да участват като неутрални атлети. Още повече те вече бяха пристигнали в Пекин. Ситуацията обаче се промени драстично днес. Според МПК положението в олимпийските села е „нестабилно“.

„Ние вярваме, че спортът и политиката не трябва се смесват. Войната обаче почука на тези игри. А зад сцената много правителства имат влияние върху случващото се. Атлетите от Русия и Беларус са жертви на действията на техните правителства. Сиатуцията в селата на атлетите е нестабилна, а ние трябва да се грижим за тяхната сигурност“, коментира президентът на МПК Андрю Парсънс.

Състезателите от Русия бяха 71, от Беларус – 12. Освен това с тях има и треньори, и официални лица.

Парсън добави, че огромен брой атлети са казали, че няма да се състезават срещу съперниците от двете страни, които са замесени в инвазията в Украйна. Нападението на армиите, контролирани от Владимир Путин започна преди седмица. Украйна съобщава за над 2000 цивилни жертви във войната.

- реклама -