Турски поток Сърбия, Турски поток, тръби, газ,

Русия е готова да поднови „Южен поток“, но с много по-твърда позиция

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод „Южен поток“

Но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция.

Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум.

„През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита“, посочва руската агенция, цитирана от БТА.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за „Южен поток“ отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта. Но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени. Както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която „Русия претърпя огромни загуби“.

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект „Южен поток“ може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи „железобетонни гаранции“ от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.

- реклама -