Турция

Русия е увеличила доставките на газ за Турция

Руските доставки на газ за Турция през периода януари – април 2017 година са нараснали до 10,5 милиарда кубически метра, което е увеличение с 26%, се казва в съобщение на правителството в Москва.

През 2016 година в Турция са внесени от Русия 24,7 милиарда кубически метра руски природен газ. Данните се публикуват от Москва във връзка с посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в Истанбул, който пристигна там тази вечер.

Стокооборотът между Турция и Русия между януари и март е бил 4,1 милиарда долара

Търговските връзки между Русия и Турция са пряка функция на политически решения, които взимат ръководствата на двете страни, свързани с отделни събития, като например свалянето на руския военен самолет от Турция през 2015 година и последвалият период на сериозно охлаждане на отношенията, както и следващото затопляне и опити за възстановяване на пазарите, които не винаги протичат гладко.

Руски специалисти участват в изграждането на атомната електроцентрала „Акую“ в Турция с обем на инвестициите 22 милиарда долара. В момента се подготвя непосредственото начало на строителните работи на брега на Средиземно море и привличането към проекта на частни турски инвеститори.

В Истанбул Медведев ще участва в срещата на върха на страните членки на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество, в която участва и България. Срещата започва в понеделник.

- реклама -