Сирия
Сергей Лавров и Жан-Марк Епо

Русия е готова да работи по мирния план за Сирия, изготвен от Франция

Русия е готова да работи върху мирния план за Сирия, предложен на Съвета за сигурност на ООН от Франция. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със своя френски колега Жан-Марк Епо във Франция.

„Готови сме да работим по този текст“ стига да се докаже, че той не си противоречи със споразумението за примирие между Русия и САЩ или друга резолюция на ООН“, уточни Лавров.

Какво включва френския план?

Алепо бомбандировки вода жертви щетиОсновен приоритет в изготвения от Париж план за действие ще е доставката на хуманитарни помощи за цивилното население.

Taзи нощ, правителствените военни сили под командването на президента Башар Асад обявиха, че ще намалят бомбардировките по цивилните зони. Все още обаче не допускат в района конвои с помощи от международни организации.

Москва одобрява хуманитарния план на ЕС за Алепо

„Знаем, че ЕС формира хуманитарен план за Алепо. Ние видяхме този документ. Смятаме изпълнението му за заслужаващо обсъждане и подкрепа“, посочи първият дипломат на Русия. В същото време министърът допълни, че от Дамаск вече са дали съгласието си за откриване на хуманитарен офис на Брюксел в Дамаск.

Лавров също така отново заяви, че Москва и Дамаск са готови да изпълняват своята част от споразумението си със САЩ за Сирия. Той допълни, че американските сили и техните съюзници са тези, които не спазват своите ангажименти.

- реклама -