Южен поток

Русия е готова да построи „Турски поток“ и „Южен поток“

Русия е готова да построи „Турски поток“ и „Южен поток„. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Той уточни, че това може да стане при наличие на гаранции от страните партньорки.

Русия е потвърдила готовността си да възобнови строежа на тръбопровода „Турски поток”, ако са налице гаранции и ясна позиция на Еврокомисията по отношение на този проект.

„Относно „Турски поток”: готови сме да реализираме съответстващата инфраструктура по изграждане на газопровода по дъното на Черно море. Най-главното е, готови ли са турските партньори и колеги, и на второ място – готови ли са европейските партньори за реализация на тези проекти”, посочи Новак.

„Ако са налице определени гаранции от страна на държавите, на Еврокомисията, сме готови да реализираме тези проекти”, подчерта министърът.

„Засега, доколкото ни е известно, ясна позиция на Европейската комисия по изграждане на съответстващата инфраструктура няма”, отбеляза Новак.

В същото време стана ясно, че Европейският съюз, Турция, България и ЕНИ не са проявили интерес към проекта „Посейдон“, включващ доставки на газ в Гърция. Съобщението дойде от шефа на Газпром Алексей Милер.

Той също така посочи, че износът на газ от „Газпром“ за Европа през 2016 г. може да се увеличи до 170 млрд. куб. м.

- реклама -