С-400

Русия доставя на Турция новите ракетни системи С-400 през юли

Русия планира да достави своите системи за противоракетна отбрана С-400 на Турция през юли, съобщи съветникът в Кремъл Юрий Ушаков.

Съюзниците в НАТО Анкара и Вашингтон месеци наред публично спорят за поръчката от Турция за С-400.

„Споразуменията, постигнати между Русия и Турция, се изпълняват навреме в дадения контекст. Няма двустранни проблеми“, каза Ушаков. Запитан дали ракетите ще бъдат доставени през юли, той каза: „Да, така планираме по някакъв начин.

Коментарите дойдоха дни след като ръководителят на руския държавен конгломерат „Ростек“ Сергей Чемезов заяви, че Москва ще започне да доставя ракетни системи С-400 в Турция след два месеца, което противоречи на казаното от няколко турски официални лица, според които доставката може да се осъществи още през юни.

В понеделник Турция се оплака, че Съединените щати все още не са възприели предложението ѝ за създаване на съвместна работна група, която да се опита да обезвреди напрежението по отношение на закупуването на С-400 от Анкара.

Вашингтон също така прекъсна обучението на турски пилоти във военновъздушната база „Люк“, само няколко дни след като действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви пред турския си колега, че тези пилоти могат да останат в САЩ до края на юли. Това би позволило време за повече обучение и Турция да преосмисли плановете си.

Турция реши през 2017 г. да поръча С-400 след дълги безуспешни усилия да поръча системи за противовъздушна отбрана от САЩ./БГНЕС

- реклама -