Нагорни Карабах
Владимир Путин разговаря с президентите на Армения и Азербайджан

Русия договори мир в Нагорни Карабах с Армения и Азербайджан

За нормализиране на обстановката в Нагорни Карабах се договориха Русия, Армения и Азербайджан. Президентите на двете страни, спорещи за територията се отзоваха на поканата на Путин в Кремъл.

Според външният министър на Русия, на срещата със Серж Саргасян и Илхам Алиев са постигнати конкретни мирни намерения. Те включват увеличаване на броя на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в региона.

„Освен че очертахме конкретни стъпки за засилване на преговорния процес, в тристранната декларация президентите потвърждават своята ангажираност към нормализиране на ситуацията при линията на контакт (между арменски и азерски сили)”, заяви Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Нагорни Карабах
Арменски доброволци получават оръжия и униформи за да участват в защитата на Нагорни Карабах

Конфликтът за арменския Нагорни Карабах, който по съветско време бе част от Азербайджан, бе възобновен на 2 април. Тогава армията на Баку започна обстрели срещу арменски военни формирования в Карабах. На 5 април с посредничеството на Русия бе подписано споразумение за спиране на военните действия, което обаче често се нарушава.

- реклама -