Мария Захарова, Външно министерство, Русия, паметници, оскверняване

Русия чака обяснения от Чехия, България и Украйна дали във Врбетице са били съхранявани противопехотни мини

Русия чака обяснения от Чехия, България и Украйна във връзка с медийните съобщения, че в складовете в чешкото село Врбетице са били съхранявани боеприпаси в нарушение на Конвенцията за забрана на противопехотните мини (КЗПМ).

Това заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Руското външно министерство обърна внимание на информацията на германския вестник „Велт“, че в складовете е имало „стотици противопехотни мини“.

„Тези сведения поставят под съмнение добросъвестното изпълнение от Чехия на (нейните задължения) в рамките на КЗПМ. Аналогични въпроси възникват и към България, чийто гражданин, по данни на (американския всекидневник) „Ню Йорк таймс“ е бил собственик на съхраняваните в складовете оръжия, а също и към Украйна като потенциален получател на (гореспоменатите боеприпаси)“, пише в публикувани днес коментари на Мария Захарова.

„Очакваме от Чехия, България и Украйна необходимите обяснения във връзка със съобщенията за съхраняване в складовете във Върбетице на противопехотни мини в заобикаляне на КЗПМ“, призовава говорителят на руското министерство на външните работи.

На 17 април чешките власти обявиха, че Русия е замесена във взривовете в складовете за боеприпаси във Врбетице, в източната част на страната, при които загинаха двама души. Чехия експулсира 18 руски дипломати, които според нея са служители на руските спецслужби. Руското външно министерство протестира категорично и обяви за персона нон грата 20 сътрудници на чешкото посолство в Москва, припомня ТАСС.

Унищожените при експлозиите през 2014 г. боеприпаси са принадлежали на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

- реклама -