руски танкове учение

Русия демонстрира силата на армията си с внезапни учения и в Черно море

Бойни кораби, катери и съпровождащи плавателни съдове на Черноморския и Каспийския руски военен флот, напуснаха постоянните си бази и започнаха преходи, съобщи ТАСС.

Това се случва в рамките на внезапна проверка на бойната готовност на голяма част от руската армия.

В съобщение на руското Министерство на отбраната се казва, че в морето са излезли над 15 бойни кораба от Черноморския флот. В каспийско море от базите си в Астрахан и Каспийск са излезли повече от 10 кораба.

По тревога

По-рано бе съобщено, че изтребителната авиация на Западния военен окръг в Русия е вдигната по тревога в рамките на ученията. Самолетите патрулират въздушното пространство на Русия в крайграничните райони, съобщи „Интерфакс” като се позова на пресслужбата на Западния военен окръг.

На 25 август американското военно министерство изрази загриженост заради внезапната проверка на бойната готовност на Въоръжените сили на Русия и изрази надежда, че Москма ще изпълнява своите задължения пред съседите си в областта на контрола над въоръженията.

По-рано през деня започна мащабна проверка на бойната готовност на войските на Южния, Западния и Централния военен окръг с привличането на силите на Северния флот, ВДВ, както и авиацията на Военно-космическите сили на страната.

Според военният министър Сергей Шойгу, основната задача е да се провери способността на въоръжените сили бързо да сформират групировки на стратегическото югозападно направление с цел локализиране на възможни кризи.

Нови крилати ракети

Арсеналът на руските бомбардировачи с голям обсег и изменяема геометрия на крилата Ту-22М3 ще се попълни скоро с крилатите ракети Х-32. Това пише вестник „Известия“.

„Х-32 е практически неуязвима за вражеските средства за противовъздушна отбрана и изтребители-прехващачи“. Съобщава изданието като се позовава на източник в руския военно-промишлен комплекс. „След изстрелването от самолета-носител, разработката на конструкторското бюро „Радуга“ се изкачва до 40 км височина като излиза в стратосферата, след което под остър ъгъл пикира върху целта“.

„От Корпорацията за тактическо ракетно оръжие, в чийто състав е и машиностроителното конструкторско бюро „Радуга“ потвърждават, че се работи по най-новото изделие, но отказват да коментират подробности“, отбелязва вестникът.

„Радуга“ е предприятие, специализирано за създаването на високоточно ракетно оръжие. Разположено е в околностите на Москва.

- реклама -