Русинова откри учебната година в училището, което беше избрано за патрон на Националната кампания „Мисията е възможна“

Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова  откри новата учебна година в СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив. Училището бе избрано за патрон на Националната кампания „Мисията е възможна“ на ОПРЧР, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България. Преди почти година, на 18 октомври 2018 г., от двора на СУ „Димитър Матевски“ бе даден старт на кампанията, а ученици от училището заедно с деца от КСУ „Св. Св. Константин и Елена“ в Пловдив заснеха химна на кампанията – Песента за приятелството. И днес Песента за приятелството бе изпълнена пред ученици, родители и учители като пример за доброта и съпричастност.

„Когато дадем шанс на децата, които нямат родители или не живеят със семействата си, да покажат своите знания и способности, те също постигат успехи“, обърна се зам.-министър Русинова към учениците. Според нея СУ „Димитър Матевски“ е един достоен пример как с помощта и вниманието си можем да покажем, че децата, които живеят в услугите, не са по-различни от всички останали деца в България – те също трябва да бъдат подкрепени, не само от социалните работници и от МТСП, но и от останалите деца, родителите, хората в квартала, за да се чувстват пълноценни в ежедневието си и да бъдат успешни в училище.

Зам.-министър Русинова съобщи, че през последната година в страната са закрити пет Домове за деца, лишени от родителски грижи, от които са били изведени 120 деца и настанени в нов тип услуги. На територията на Община Пловдив са закрити 2 Дома за деца, лишени от родителски грижи, от които са изведени 60 деца. Те са настанени в три новоизградени социални услуги. През следващите две години остава да бъдат закрити последните 22 специализирани институции за деца.

Преди първия звънец за новата учебна година Русинова поздрави първокласниците и им пожелава училището да бъде най-вълнуващото и голямо приключение в живота ви, да натрупат много знания и да открият най-добрите си приятели, добротата и споделянето. На всички ученици зам.-министърът пожела много шестици, да се забавляват и да вярват, че човек успява, когато има добро образование. На учителите Русинова пожела добро кариерно развитие, справедливите възнаграждения, които заслужават и да намират вяра и обич в професията си, тъй като това е една от най-достойните професии в България.

- реклама -