Русе
сн. БГНЕС

Русенци се оплакват от поредно замърсяване, МОСВ започва проверка на въздуха

Жители на Русе снощи отново са подавали масово сигнали на тел. 112 за замърсяване на въздуха в града. Все още не е ясно какво е причинило задушливата миризма на бакелит, която е усетена от повечето хора в крайдунавския град.

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди заместник-министрите Атанаска Николова, която е с ресор „Опазване чистотата на въздуха“ и Николай Кънчев, който отговаря за Регионалните инспекции по околната среда и водите, да извършат проверка за установяване качеството на въздуха в Русе. Съгласно заповедта, при наличие на замърсяване, зам.-министрите трябва да установят причинителите на замърсяването и въз основа на констатациите, заедно с компетентните органи да предложат конкретни действия.

Проверката трябва да се извърши на 16.09.2020 г. в гр. Русе, като освен зам.-министрите участие е необходимо да вземат и длъжностни лица от РИОСВ – Русе, директорите на дирекции „Опазване чистотата на въздуха“, „Екологична оценка, оценка на въздействието върху околната среда и превантивна дейност“ и „Политики по околната среда и координация на контролната дейност“ в Министерство на околната среда и водите, както и длъжностни лица от Изпълнителна агенция по околна среда.

До петък зам.-министрите трябва да докладват относно констатираните нарушения, предприетите административно-наказателни действия, както и предложенията си за подобряване качеството на въздуха, съгласувани с органите на местната власт.

Припомняме ви, че миналата седмица протестиращи за чист въздух от Русе блокираха движението към Дунав мост.

- реклама -