Русе празнува три дни празника на града

Най-големият български град на брега на р. Дунав ще празнува два дни празника на града. Тържествата ще бъдат под наслов „Русе заедно“

и съвпадат с Великден и Гергьовден.

Цветната програма започна още на 2 май когато по традиция се боядисват великденските яйца. Това забавление за най-малките беше организирано от РБ „Любен Каравелов“. По-късно бяха открити две изложби – на Градското фотографско дружество и

на Дружеството на художниците – Русе.

Днешният съботен ден е посветен на спортните занимания за малки и големи, като русенци ще могат да потренират с момчетата от БК „Дунав“ и ФК „Дунав“. Утре, 5 май на площада пред сградата на Община Русе ще се извие традиционното Великденско хоро, организирано от ФТТ „Найден Киров“.

Тогава ще станат ясни и победителите

в томболата с изключително много и атрактивни награди, най-големите, измежду които и печено агне. Вечерта на кея ще се състои т.нар. River party: Огън и вода с участието на DJ Groovy George, DJ Dian Solo, в края на което артистите от „Нов цирк“ ще представят огнено шоу.

Празничният 6 май ще започне по традиция

с литургия в храм „Св. Георги“, където се съхранява частица от мощите на Свети Георги. В 10:30 ч. в Кръгла зала на Община Русе ще се проведе церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“ по време на която ще бъде отличен дългогодишният треньор в боксов клуб „Русе“ Илия Сяров. Тържествената церемония по време на която ще бъдат поднесени венци и цветя ще започне в 11:30 ч.

пред Паметника на Сръбско-българската война.

През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, Екомузея и Художествената галерия ще бъде свободен, а в Библиотеката ще може да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички. На различни локации гражданите ще могат да усетят „Русе в кутия“; да се научат да вият Гергьовски венци; да се включат в хоротека или да се насладят на таланта на децата от училището по изкуствата и вокална група „Слънце“.

По централната улица „Александровска“

ще могат да бъде видени анимация на кокили, акробатично шоу, пътуващите актьори от Държавен куклен театър – Русе и професионално фотозаснемане от русенски фотографи. Младежкият парламент към Общински младежки дом е подготвил вълнуващо „Търсене на русенски съкровища“, а безплатни туристически разходки ще бъдат проведени от професионалните гидове на Ruse Summer Tour. За любителите на екстремните спортове са предвидени скокове с бънджи от Гредовия мост.

Празничните събития ще завършат с концерт на

група D2 с участието на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо и празнична заря.

Заради събитията, които ще продължат до късно вечерта, от местната администрация съобщиха, че градският транспорт ще се движи с извънредни курсове, а през целия 6 май пътуванията ще бъдат безплатни.

- реклама -