Русе

Русе отново обгазен, стотици протестираха срещу замърсяването на въздуха

Близо 200 русенци излязоха тази вечер под дъжда за да протестират срещу замърсяването на въздуха в града. Това е вторият им протест в рамките на месец.

Тази сутрин отново е имало обгазяване

Кой замърсява въздуха? Това е отговорът, който очакват да научат хората от Русе от компетентните институции. Те твърдят, че обгазяванията не спират, дори тази сутрин са усетили остра миризма на бакелит и десетки граждани са подали сигнали в РИОСВ и РЗИ.

Протестиращите настояха за адекватна намеса на държавата и институциите, които не успяват да контролират качеството на въздуха въпреки множеството санкции и глоби, които вече са наложени.

Искат да блокират Дунав мост

5107751

Протестиращите приеха декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, екоминистъра Ивелина Василева и омбудсмана Мая Манолова, в която искат контрол от страна на правителството и експерти от екоминистерството да вземат мерки за чистия въздух.

Ако не бъдат чути, русенци са готови и на крайни действия, включително и на жива верига, с която да блокират Дунав мост.

РИОСВ – Русе обвинява за замърсяването на въздуха френския завод „Монтюпе“, на който вече бе наложена санкция. От там обаче отричат да обгазяват града, като дори твърдят, че са нарочени за жертва, тъй като от еко инспекцията дори не правели измервания на въздуха.

- реклама -