Русе иска по-бързото пускане на ферибота до Гюргево

Русе иска по-бързото пускане на ферибота до Гюргево.

По-бързото пускане в експлоатация на фериботната линия между Русе и Гюргево ще доведе до сериозно облекчаване

на товарния трафик през Дунав мост,

това заяви областният управител на Русе Драгомир Драганов при разговор с представители на местната и държавната власт в северната ни съседка.

Той настоя пред префекта на Гюргево Флорентина Станкулеску за предприемане

на всички необходими мерки на държавно ниво фериботът да заработи в най-кратки срокове. Драганов посочи, че ефектът от възобновяването на фериботната връзка ще се усети както от българска, така и от румънска страна.

Припомняме, че на редовно заседание в петък румънското правителство одобри проект

на нормативен акт, който предвижда възстановяване на фериботните превози между двата града. Става въпрос за повторно отваряне

на стар пропускателен пункт,

който е спрял да работи преди близо 20 години. Въвеждането му в експлоатация обаче ще стане след осигуряване на персонал и необходимите комуникации, става ясно от документа на правителственото решение.

Към момента има изградена инфраструктура, но в ход са различни процедури,

свързани с нея. Според Драганов това едва ли ще стане до започването на основния ремонт на Дунав мост след около две седмици, каквато всъщност беше идеята на властите в България.

„Надявам се, че собственикът

на имота ще изпълни максимално бързо всички задължения, предвидени в закона, за да може пунктът да заработи час по-скоро“, коментира Драганов. Той призова да се направи всичко възможно за избягване на допълнително излишно забавяне.

Важно уточнение е, че новият международен граничен контролно-пропускателен пункт

се предвижда да е с непрекъснат режим на работа, т.е. работното му време ще от 00,00 ч. до 24,00 ч.

През него ще могат да преминават

моторни превозни средства с обща маса до 40 тона. Плановете са линията между двата града да се обслужва от два оператора – български и румънски. На този етап българският превозвач има готовност да пусне по-голям плавателен съд,

който ще може да побира между 25 и 35 камиона, като предстои уточняване на разписанието

на отплаване и акостиране на двата бряга. Времетраенето на преминаване в една от двете посоки няма да надвишава час и половина, като в този период влиза натоварването на борда ферибота на съответния камион, преминаването през реката и разтоварването.

Евентуално по-ниско ниво на реката през лятото няма да е проблем за преминаването на ферибота,

който в едната посока ще може да пренася поне по 250 камиона, което е минимум между 15 и 20% от преминаващия тежкотоварен трафик през мостовото съоръжение при Русе. Според специалисти фериботът е по-добре да бъде пуснат в движение при малко по-високи води, за да може да се премахнат наносите на пристанището в Гюргево и процесите по товарене и разтоварване на камионите да се извършват по-лесно там.

Таксите за ползването на ферибота със сигурност ще бъдат около два пъти по-високи от сумата,

която се заплаща за преминаване през Дунав мост от камион /37 евро/, но също така те ще бъдат и далеч под сумата, която губи един тир, чакайки да премине границата. Вече има заявен сериозен интерес от превозвачи, които биха искали приоритетно да ползват ферибота спрямо Дунав мост, заради времето, което ще спестят.

Предстои и създаване на организация за пропускане на камионите от паркингите към фериботната площадка в Русе.

Припомняме, че до решението на румънското правителство се стигна след подписано на 29 април 2022 г. споразумение между правителствата на България и Румъния.  Припомняме, че българската страна вече повече от 2 години е напълно готова за стартирането на фериботната линия, като преди около година и половина беше отправено предложение към администрацията в Румъния за извършване на съвместен граничен и митнически контрол на първо време единствено в България.

 

 

- реклама -