сн. БГНЕС

Румяна Коларова: Президентът е слабата страна във войната с премиера

„Между Първанов и Борисов имаше силно напрежение, но то не беше толкова лично. Сега напрежението между  Бойко Борисов и  Румен Радев е много лично или поне президентът го приема така“. Това заяви пред БТВ бившият секретар на президента Росен Плевнелиев и политолог Румяна Коларова. „Първанов не беше от хората, които търсят всеки ден трибуна, за да изказват своето мнение. Той беше овладял много добре усещането каква точно е ролята на президентството и какви са прерогативите на президента.“, каза Коларова.

Според нея е грешка, че Радев се опитва да дава мнение и да атакува при всяка възможност.

„С всекидневните му изказвания и нападки институцията олеква. Президентът е слабата страна в тази война, защото той само говори и реално не може да свърши нищо. Борисов може нищо да не говори, а само да действа и показва свършеното, защото той е начело на изпълнителната власт. Другото основно задължение на президента е да се консултира, но всички видяхме какво се случи на последната такава консултация – изпълнителната власт го унижи публично като прати заместници на службите“, разкри Коларова.

Тя коментира и темата за чатовете между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов.

„Узунов е човек с ключова роля в президентската институция. Секретарите на президента са буквално неговите ръце и те играят ключова роля при всичко. Най-важното е, че всяка една среща и кореспонденция на секретарите трябва да е публична.

За мен държанието и постъпките на Узунов се дължат на факта, че той смята, че това е нормално и е в реда на нещата за българската политическа сцена. За съжаление тази практика е изключително порочна, но се случва с почти всички български политици. Най-малкото с тези чатове си проличава, че президентството се е отблагодарявало за подкрепата на изборите“, анализира Коларова.

- реклама -