Румяна Коларова пред FN: ИТН са влезли в парламента само да махнат ГЕРБ, не за да управляват

Днес ГЕРБ-СДС получи поредния отказ от ИТН да води консултации за предложеното от тях правителство. Вчера и Демократична България отхвърли такава възможност. Партията на Борисов отложи за утре решението кога и дали да върне мандата на президента.

Има ли надежда проекто-кабинетът на ГЕРБ-СДС да се гласува в зала, ще успее ли парламента и правителство, което е обединено в антиГЕРБ коалиция? Отговорите от политолога доц. д-р Румяна Коларова.

сн. БГНЕС

ГЕРБ-СДС не върна днес директно мандата след провалените разговори с ДБ и „Има такъв народ“. Защо? Има ли вариант да се опитат да внесат проекто-кабинета за гласуване в зала?

Те ще предложат кабинета им да се гласува в зала само ако получат подкрепа извън парламентарната група на ГЕРБ. Подобна подкрепа предполага пробив в създадения фронт „всички срещу ГЕРБ“. Ако трябва професионално да оценя ситуацията: в демократичните парламенти е нормално партията мандатоносител да не търси подкрепа от всички партии. Нормално е партии да отхвърлят покана за преговори, като дори да не искат да разговаря за подкрепа. Но е нелепо да твърдиш, че си избран в демократичен парламент за да премахнеш една партия. Тези, които махат и слагат партиите са избирателите. И в 45-тото НС избирателите не само не са махнали ГЕРБ, те са го направили отново първа политическа сила. Затова ГЕРБ полага добросъвестно усилия да формира кабинет, Така партията цели да запази своите избиратели.

ДБ и „Има такъв народ“ отказаха да ги подкрепят. Кой ще ги подкрепи тогава?

Отново мога да предположа, че ако се бави връщането на мандата от страна на ГЕРБ, това може да означава, че в момента все пак тече някаква комуникация с депутати извън парламентарната група на ГЕРБ. Може отделни депутати, а не цяла парламентарна група да предлагат подкрепа.

Добър ход ли беше на Бойко Борисов да предложи Даниел Митов за премиер?

Да, това е добър ход. Даниел Митов е почтен човек и има много ясна политическа ориентация. Той направи политическа кариера в организации извън България и отговаря на международни стандарти за почтеност. Спрямо него не могат да бъдат отправени обвинения нито в некомпетентност, нито в корумпираност. Що се отнася до обвинението, че е „сламен човек“ и „кукла на конци“, то е всъщност персонална обида. Не можеш да твърдиш това, ако не си го видял как Даниеел Митов действа. Като министър в кабинета на Борисов той отстояваше своята линия. Лош стил на поведение от страна на Христо Иванов е така директно да обижда човек, с когото е работил.

Ще съставили ли „Има такъв народ“ стабилно правителство, ако предложи такова?

Снимка: БГНЕС

Всъщност първият голям въпрос е дали ИТН ще приемат мандата, а не дали ще съставят правителство. Защото не е ясно кое ще нанесе по-голяма щета, да върнат мандата без да формират правителство или да формират кабинет и той да не може да прокара нито един закон. И в двата случая щетата е голяма, а ИТН е втора политическа сила и няма как да не получи мандат. За да приемат мандата трябва да номинират министър-председател. Много важно е кой ще е той. Дали този човек ще има ресурса не само да формира кабинет, а и да поддържа мнозинството в парламента, за да съществува правителството. Не е важно кои ще са членовете на новия кабинет, а дали кабинетът ще може да управлява. Всяко коалиционно правителство преди да бъде гласувано, трябва да има ясна програма, съгласувана с и одобрена от партиите съставляващи мнозинството. Защото иначе ще се окаже като в баснята за орела, рака и щуката, които по случайност са впрегнати в една кола, която не помръдва и сантиметър. Разбира се, политическата ситуация е динамична и затова една от основните задачи на всеки министър-председател е да поддържа управляващото мнозинство, т.е. да съгласува с него актуалните действия на кабинета. Много трудна задача. Един от безспорните общи приоритети на новите партии в НС са промените в изборното законодателство. Както се видя обаче от всички предложени промени в изборния кодекс тръгна само една. Ако тези партии не прокарат поне някакви промени в кодекса, те са обречени. Обещанията за ревизия на управлението на ГЕРБ, по което те имат единодушие не интересуват много хора. Според постелекторалното изследване на „Маркет Линкс“ около 18% от анкетираните искат ревизия на кабинета Борисов, а над 40% очакват новото мнозинство в Народното събрание да реши проблема с доходите, пенсиите, икономическия ръст и т.н. Още веднъж да го кажем, хората гласуват за партиите, за да управляват, а не да се „разправят“ с политическите си противници.

Ако се откажат от мандат ИТН и се отиде към предсрочни избори, ще загубят ли?

Във всички случаи ще загубят част от избирателите си. Отказът да формираш правителство е самопризнание, че твоето правителство няма да работи. А и още от самото начало говорим, че те са уплашени и стъписани от резултатите от изборите. Те нямат нито политически опит, нито организационен и човешки ресурс реално да управляват. А в демократичния парламент те избират единствено и само, за да управляваш. Разбира се, крайният електорален баланс на ИТН може да не е отрицателен, защото може и да привлекат част от избирателите на малки радикални партии, които нямат голям шанс да прескочат 4% бариера.

 

- реклама -