Бъчварова

Румяна Бъчварова: Правителството не обсъжда смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева

Нямам информация за това, че правителството ще обсъжда смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод скандала около българската кандидатура.

Вчера официална Москва съобщи, че по време на срещата на Г20 миналия уикенд, германският канцлер се е опитала да преговаря с руските лидери относно „възможна руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално“.

Днес Бъчварова подчерта, че към момента представянето на Бокова в надпреварата за поста „не е убедително” и не може „да се разчита на окончателно добро решение”.

Цветан Василев да предостави доказателства

Вътрешният министър Румяна Бъчварова настоява собственика на КТБ Цветан Василев да предостави доказателства на прокуратурата за всички обвинения към политическия елит, отправени в последното писмо на банкера.

В него, Цветанов твърди, че „в България има два клана – единият на Пеевски, другият – на премиера Борисов“. И че двамата са в икономико-политическо съдружие.

Бъчварова: Защо да вярваме на Цветан Василев?

Това запита силовия министър, подчертавайки, че банкера от две години стои в Сърбия и отказва да се върне у нас и да съдейства на правосъдните органи.

„Ако са толкова съществени тези констатации, той има възможност да ги представи пред прокуратурата и да последват действия. Аз се надявам, че всички, които са засегнати там, да могат да представят доказателства, че това са неверни твърдения“, посочи Румяна Бъчварова.

Запитана дали трябва държавното обвинение да се самосезира, тя отговори: „Аз не мога да говоря от името на прокуратурата, казвам ви моето мнение като читател”.

Според нея интервюто се появява точно в настоящия момент, за да изиграе роля в предстоящите президентски избори.

източник: Нова

- реклама -