Румяна Бъчварова: Мария Габриел е един много добър външен министър, тя съживи дипломацията

Румяна Бъчварова: Мария Габриел е един много добър външен министър, тя съживи дипломацията.

Много е полезно да има среща първо между ГЕРБ и ПП-ДБ, заяви в сутрешния блок на бТВ бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

Тя поясни, че не е запозната с документа на ГЕРБ, но напомни, че преди месец ротацията между Николай Денков и Мария Габриел е изглеждала безпроблемна.

Бъчварова смята, че е голям недостатък липсата на механизъм как се взимат решения в правителството и кой носи отговорността.

Според нея партиите дължат обяснение на своите привърженици  – какво се случва. Тя е на мнение, че трябва да се търси мнението на гласоподавателите.

Мария Габриел е един много добър външен министър, тя съживи дипломацията, каза Бъчварова.

Тя е на мнение, че е било грешка срещата на Габриел с външните посланици, за да ги запознае с меморандума на ПП-ДБ.

Румяна Бъчварова смята, че ДПС трябва да кажат ясно как и за какво подкрепят правителството.

„Такива документи се пишат заедно“, коментира тя сглобката, меморандума и предложеното обратно коалиционно споразумение на ГЕРБ.

„Меморандумът е становище на политическа сила, той е по-скоро „ние ви казваме за какво да се съгласите с нас“. Струва ми се, че и коалиционното споразумение ще е същото“, каза още Бъчварова.

По-късно през деня се очаква ГЕРБ да се съберат на национално съвещание. Според Бъчварова „стегнатият“ график на преговори и взимане на решения преди ротацията не дават възможност за разговори.

„Най-важно е да има диалог между партньорите. Всички разумни аргументи са в тази посока – по-добре е да има правителство“, допълни Бъчварова.

Тя определи меморандума на ПП-ДБ като „добре разработен“,

като припомни, че ГЕРБ вероятно ще включат част от текстовете в коалиционното споразумение.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено