Арнаудова, Юлен Федерация по ски, Банско министерство на младежта и спорта ИАМО лекари случаи пациенти

Румяна Арнаудова: В „Медицински одит“ са прикривали лекарски грешки

Проверяващи от „Медицински одит“ поправяли документи за смъртни случаи в болници.

Абсолютно порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция „Медицински одит” е позволила прикриването на лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г.

Това каза пред bTV говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, като подчерта, че се разследва умишлено деяние.

„Не бих използвала думата „Чадър”, но е факт прикриването на случаи от органите на разследване”, посочи тя. Арнаудова даде пример с пациент със симптоми на емболия, на когото двама лекари така и не са назначили необходимите изследвания и в крайна сметка е починал, за да бъде след това случаят приключен от медицинския одит като маловажен.

Служители от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО) поправяли протоколи от проверки за смъртни случаи в болници по указания от ръководството им, така че случая да бъде приключен като „маловажен“, съобщи още Арнаудова.

Вчера от обвинението обявиха, че разследват ИАМО за потулване на лекарски грешки при 11 смъртни случаи в болници.

„Имало е комуникация със служители, които проверявали болници, били им давани оказания как да извършват проверка“, добави Арнаудова и уточни, че по разследването има данни за взаимоотношения между ръководството на ИАМО и лекари и шефове на болници.

Разследването се води в спецпрокуратурата за престъпление по служба, чиято специална цел е да се облагодетелства конкретно лице.

„Това е корупционна среда, която дава предпоставки за злоупотреби“, коментира бившият главен секретар на ИАМО Димитър Евлогиев, който е сигнализирал за злоупотребите прокуратурата и Министерския съвет.

- реклама -