Карл Хайнц Румениге, Байерн
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румениге напуска Байерн след 30 години вярна служба

Председателят на Борда на директорите на Байерн Карл-Хайнц Румениге напуска поста си. Той ще се оттегли в края на месеца, който съвпада с края на финансовата година.

Румениге напуска след 30 години вярна и много успешна служба в ръководството на баварците. Той трябваше да го направи в края на календарната година, но е решил. че сега е по-добър момент да остави клуба в ръцете на своя наследник Оливер Кан.

„Още преди две години казах, че се готви постепенна смяна на властта. Сега тя е осъществена. Така трябва и да бъде“, заяви 65-годишният Румениге. „Това е раздяла изпълнена с гордост и удовлетворение. Предавам клуб, който е в отлична спортна и финансова форма. Структурата също е много силна и това е важно за мен“, добави той.

Румениге изкара десет години като нападател в Байерн. През 1991-а той стана част от оперативното ръководство на клуба. До 2002-а беше вицепрезидент, а после стана председател на Борда на директорите. Като играч и ръководител той има 12 международни купи, 21 титли на Германия и 14 купи на страната. Оборът на Байерн пък се увеличи от 176 млн. евро до 670 млн. евро годишно.

Оливер Кан застъпва на 1 юли

„През последните 18 месеца се запознах отблизо с всички сфери на дейност в клуба. Знам много добре как работи Байерн и пред какви предизвикателства е изправен. Щастлив съм от отговорностите, които идват с този пост“, коментира Оливер Кан. Той започва работата си от 1 юли.

„Карл-Хайнц и Ули Хьонес направиха Байерн един от колосите в световния футбол. И на спортно, и на финансово ниво. Те заслужават подобаващо изпращане и ще го направим. Само трябва да изчакаме затихване на коронавируса“, заяви президентът на баварците Херберт Хайнер.

- реклама -