Румен Радев: Връщането на статуквото не се състоя

Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се потвърдиха. Връщането на статуквото не се състоя. Това заяви спечелилият балотажа сегашен президент Румен Радев в първото си изявление след победата си.

България издържа този изпит на демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, коментира Радев.

Новият парламент няма право на грешки, защото хората няма да простят, предупреди президентът. Всеки от тези партии, който пренебрегне това – ще бъде самоубийство. Очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да вземе отлагани с години решения.

Това е победа на взаимното ни доверие, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успяваме.

България излиза от застоя и е на пътя на развитието и модернизацията.

Изказването си Радев започна с благодарност към всички, които са гласували, към хората от избирателните комисии и към служителите на реда. Демокрацията функционира благодарение на вас, заяви той.

Искам да поздравя проф. Герджиков, така и на останалите кандидати, на всички избиратели.

Йотова посвети победата на баща си, защото той я е направил смелото момиче. А в политически план я посвети на Стефан Данаилов.

Източник: 24 часа

- реклама -