Радев: Спрях се на БСП в търсене на най-голям шанс за работещо правителство(Видео)

Президентът Румен Радев връчва  третия мандат на БСП. До последната папка се стигна след провала на първите два мандата – на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната”.

Спрях се на БСП в търсене на най-голям шанс за работещо правителство. Това коментира президентът Румен Радев при връчването на третия мандат на левицата за съставяне на кабинет.

Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии. Но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие. Да влиза в коалиции и да управлява със свои идеологически опоненти.

Да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически партии, посочи Радев.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за доверието. „Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България. Ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни”, уточни тя.

Ако и този опит е неуспешен, следват предсрочни избори.

За разлика от първите два мандата, за третия в конституцията не е определен срок за връщането му на държавния глава. Така, дори БСП да не събере подкрепа за правителство, може да се удължи животът на сегашния парламент.

След като вземат мандата, от парламентарната група на „БСП за България” имат седем дни, за да посочат кандидат за министър-председател.

- реклама -