Асен Василев получи първия мандат, ще опита да направи кабинет (Видео)

Асен Василев получи от Румен Радев първия мандат за съатавяне на правитеслтво. По конституция държавният глава връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на „Продължаваме промяната“ като най-голямата парламентарно представена партия.

При президента се явиха председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, кандидатът за премиер и съпредседател на партията Асен Василев, досегашният премиер Кирил Петков и остранения шеф на 47-мото Народно събрание Никола Минчев.

„България е в политическа, икономическа и социална криза.

Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш“, посочи Радев.

„Гражданите, обществото и институциите имат нужда

от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на гражданите. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и просперираща европейска България“,

предупреди Радев, преди да връчи папката с мандата на Василев.

За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. И той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата, така, както и първия кабинет на „Продължаваме промяната“ го направи, заяви в отговор Асен Василев.

До завъртането на парламентарната рулетка се стигна,

след като кабинетът „Петков“ се разписа в историята като пъривя, съборен след успешен вот на недоверие. Така правителството на Кирил Петков стана и най-кратко управлявалото редовно в най-новата българска история.

Сега Асен Василев е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” ще предложи да оглави евентуален нов кабинет с мандат на партията в рамките на сегашния парламент. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в петък.

Василев бе излъчен след инфарктно заседание на

Националния съвет на ПП в посреднощ в четвъртък. А решението за номинацията му обяви премиерът в оставка Кирил Петков по-рано днес.

Името на Василев върна БСП на масата на преговорите за ново правителство. Нашето условие е изпълнено, обясни лидерката Корнелия Нинова. Преди два дни групата и Изпълнителното бюро решиха да стопират разговорите и поставиха условие Кирил Петков да не е повече премиер, заради решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати.

От ДБ пък настояха да се изясни какво мнозинство ще се формира около новото правителство и дали то ще има парламентарна подкрепа.

„Аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият

министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор”, посочи Петков.

Преди дни един от партньорите в настоящата управляваща коалиция – БСП, обяви, че няма да преговаря за подкрепа на кабинет на ПП, ако Петков отново бъде предложен за премиерския пост.

„И, да – с БСП имаме различия по международните въпроси.

И, да – с част от депутатите от ИТН имаме и лични различия. Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България. Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред”, отбелязва премиерът в оставка.

В момента Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката,

енергетиката и туризма в състава на служебното правителство

на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Радев.

Новината за номинацията на Василев идва броени часове преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство. Папката отива при ПП като първа политическа сила.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет.

Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Още по темата:

- реклама -