Румен Радев връчи мандат на „Има такъв народ“, те му го върнаха веднага

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората политически сила в парламента – „Има такъв народ“.

Мандатът получи Антоанета Стефанова, за която лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че е тяхното предложение за министър-председател. Тя, както беше анонсирано от Слави Трифонов, веднага върна мандата. Тя заяви, че ИТН няма да участва в безпринципни коалиции.

„Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“, заяви държавният глава.

Румен Радев подчерта, че от години обществото ни очаква от парламента законодателни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значимо в условия на криза е провеждането на устойчива социална и икономическата политика, независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт: „Трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни“, заяви държавният глава.

На връчването и връщането на мандата в Гербова зала присъстваха също председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, както и Ивайло Вълчев.

- реклама -