Румен Радев, КСНС, Северна Македония, ЕС, газ, енергетика

Румен Радев свиква КСНС заради Северна Македония

Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради въпроса за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Това съобщи държавният глава след участието си на срещата на високо равнище на лидерите на Общността.

„Ще свикам Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да обсъдим отношението ни към Северна Македония. Трябва да направим обстоен анализ защо се стигна до това България да не може да каже „да“ на членството на Северна Македония в ЕС. Трябва да отворим по-бързо вратата в диалога със Северна Македония, но това не зависи само от нас“, каза Румен Радев.

Само преди 24 часа преди срещата той обяви, че европейските ни партньори разбират мотивите на България да не вдигне ветото за присъединяване на РСМ към ЕС и заяви категорично, че всякакъв натиск по отношение на въпроса отвън, би бил контрапродуктивен.

Високите цени на енергията в ЕС бяха една от темите на разговорите.

„Азербайджан има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества газ и то на най-добрите цени“, каза президентът.

И допълни:

„За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея“, заяви Радев.

Той отчете, че ядрената енергия е все по-близо до това да бъде призната за зелена енергия от ЕС.

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, станало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

„Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените“, обясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

„Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара“, заяви Радев.

Попитан какво мисли за казуса с „гражданството“ на премиера Кирил Петков, президентът отговори, че по въпроса има решение на Конституционния съд (КС).

„Днес и прокуратурата обяви отказ за разследване. Какво повече да кажа“, отговори Радев.

- реклама -