Румен Радев: Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване

Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване, каза президентът Румен Радев. Държавният глава откри кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“, на която учени изнесоха доклади за икономическите предпоставки и социалните измерения на този проблем.

Според президента Радев темата за неравенствата е винаги актуална и има висока обществена значимост. „Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват тези размери“, допълни още той.

„Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни, има изкривявания в пазара, а обществото и държавата абдикират, все повече хора попадат в плен на бедността“, смята Радев.

В изказването си държавният глава обърна внимание и на факта, че бедността в обществото ражда корупция и престъпност. По думите му бедността не е само липса на средства, а липса на справедливост, образование, здравеопазване и сигурност.

„Бедността отнема от обществото перспективата за динамично развитие“, категоричен е президентът. Той изведе на преден план и въздействието на това социално явление върху децата, защото то ги лишава от възможността за полагане на адекватни грижи и образование.

„Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. Има някакъв праг, в който те са допустими, но неравенствата днес в България са далеч от всякакви средни показатели. Те са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача“, смята държавният глава.

Според Радев в страната ни все повече се говори за стабилност и ръст на БВП, но трябва да се обръща и внимание на бедността, разпределените на публичните средства и как те се харчат за икономическото развитие на обществото.

 

Форумът се провежда под патронажа на президента, а в него участват още представители на изпълнителната власт, работодателските и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от БАН.

- реклама -