Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат до дни

Президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставянето на правителство в рамките на тези дни. Това обяви самият той на Летище София при пристигането си от Черна гора, където бе на официално посещение.

Мандатът ще бъде даден на следващата

по големина партия в парламента – ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче вече заявиха, че ще го върнат на Радев веднага.

„Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца. Това означава избори през септември, което също крие рискове. От друга страна, прекаленото удължаване на процедурата води към изкушение за хазартни управленски решения

и кадрови промени“, обясни президентът.

По думите му самите партии чертаят все по-дебели и червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно.

Остава неяснотата на кого президентът ще връчи третия проучвателен мандат. От ДПС вече заявиха, че е невъзможно формиране на мнозинство в това Народно събрание. От БСП решиха, че ако папката стигне до тях, ще опитат да съставят правителство. Такива намерения изразиха и от „Има такъв народ“ и „Демократична България“. От „Възраждане“

вече заявиха, че биха върнали мандата.

Румен Радев заяви, че ако ГЕРБ върне мандата, веднага ще покани всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са нагласите им за коалиране и търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство. Според тези критерии той ще вземе решение на кого ще връчи третия мандат.

„Очаквам управленско мнозинство, което не

с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се ангажира с европейската интеграция на България и да не допусне страната ни да остане в периферията на Европа“, заяви още държавният глава.

Румен Радев смята, че е целесъобразно предсрочните избори да се проведат в началото на октомври.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено