Румен Радев се обяви за разширяване на НАТО и ЕС със Западните Балкани

Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор.

Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет и имам уверението на президента на Словения, че той ще бъде поставян и отстояван и по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз от Словения през втората половина на 2021 г., отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

Това е второ изявление на президента Радев от последните дни за ролята на НАТО на Балканите. След срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София на 1 март Радев потвърди, че България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион, като води открита, конструктивна и разумна политика и като полага усилия да развие съвременни отбранителни способности, напълно съответстващи на позицията на НАТО за отбрана и сдържане.

Българският и словенският президенти са обсъдили и предизвикателствата пред бъдещето на Европа.

Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа – уверена в утрешния ден, заяви Румен Радев.

По думите му двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата. Те винаги са били свързващ елемент между нашите два народа и са допринасяли за нашето сближаване, посочи той и допълни, че тук ние ще развием още по-добри инициативи, така че да можем да увличаме нашите млади хора да учат заедно, да споделят своите идеи за бъдещето на региона и на Европа.

И Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите, коментира Румен Радев. Точно тези усилия ни дават възможност да формираме една ефективна политическа ос между Словения и България на споделени ценности, на помирение и на ангажименти за бъдещето на нашия регион, допълни той.

Радев поздрави Пахор за политическата визия и воля да реализира идеята за помирение в Словения.

Ние обсъдихме тази негова идея и нейната реализация по време на посещението му в София, искам да благодаря днес за възможността да поднеса венец именно на Паметника на жертвите на всички войни – това не е случайно, защото Словения е пример в това отношение, отбеляза Радев. Словения постига помирение, постига деполитизация на историята, която може да бъде негативен фактор и да влияе негативно върху съвременните обществени процеси, посочи българският президент. Напълно осъзнавам колко сложен и продължителен е този процес, но той е ключов фактор за единение около приоритети на днешния ден, смята Радев.

- реклама -