Румен Радев КСНС

Румен Радев с първи коментар за влизането на Иво Христов в червената листа

Президентът Румен Радев с първи коментар за влизането на началника на кабинета му Иво Христов в листата на БСП за предстоящия евровот.

„Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат, България има нужда от свободомислещи и компетентни хора в Европейския парламент“, заяви държавният глава.

„Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес“, допълни Радев.

По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен да прави своя избор.

На въпрос дали излизането на Иво Христов от президентството е оценка за работата му, държавният глава посочи, че не е снемал доверието си от Христов.

Държавният глава коментира и събитията в Габрово. Според него гневът на хората е разбираем.

„В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол“, отбеляза Радев. „Основният проблем е в беззаконието. Това е всеобщ проблем за държавата“, каза той.

Според него за решаването на проблема са нужни два паралелни подхода. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност, каза президентът. По думите му социалните причини се коренят в ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувството за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим, каза още Румен Радев.

- реклама -