Румен Радев: С кончината на Елизабет II светът загуби забележителен държавник

С кончината на Елизабет II Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха. Това написа президентът Румен Радев в съболезнователното си писмо по повод смъртта на британската кралица.

Държавният глава отбелязва, че кралица Елизабет II се нарежда сред великите личности в историята, които са

имали възможността да ръководят с мъдрост и силен държавнически усет

своя народ в сложни времена от историческото развитие на човечеството.

„Незабравим за мен ще остане споменът от срещата и разговора ми с Нейно Величество“, подчертава още държавният глава в съболезнователното си писмо.

Това е първата официална реакция на български държавник по повод кончината на Елизабет II. Още вчера, в първите часове след смъртта й, лидери от целия свят започнаха да изказват съболезнованията си.

Светът скърби за Елизабет II, първо изявление на Чарлс след смъртта й

Папа Франциск заяви, че е искрено натъжен

от смъртта на кралица Елизабет Втора, и изказа съболезнования на кралското семейство и на новия крал Чарлз Трети, предаде агенция Ройтерс.

„Присъединявам се към всички, които скърбят за загубата в молитва за вечен покой на кралицата. Искам да отдам почит на нейния живот и безгранична служба на Великобритания и Общността на нациите“. Това написа главата на Римокатолическата църква в телеграма до крал Чарлз Трети.

Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит

на кралица Елизабет II, която през живота си се е срещнала с 14 американски президенти, съобщи ДПА. Спомняйки си за срещата им през 2021 г., Байдън заяви: „Тя ни очарова с остроумието си, трогна ни с добротата си и щедро сподели с нас мъдростта си“.

Изказвайки съболезнования на кралското семейство заедно със съпругата си Джил Байдън, президентът на САЩ заяви, че кралицата

„беше нещо повече от монарх. Тя определи една епоха.“

„В един свят на постоянни промени тя беше стабилно присъствие и източник на утеха и гордост за поколения британци, включително и за много хора, които никога не са познавали страната си без нея.“

По-нататък той казва, че Елизабет II беше „държавник с несравнимо достойнство и постоянство, който задълбочи основополагащия съюз между Обединеното кралство и Съединените щати. Тя допринесе за това нашите отношения да станат специални.“

Байдън заяви, че очаква с нетърпение да „продължи близкото приятелство с краля „.

Бившият американски президент

Доналд Тръмп я нарече „велика жена“,

която никога не е направила грешки, предаде Ройтерс. „Кой може да бъде по-велик от това, което тя постигна? И тя го правеше толкова дълго време, толкова добре и без да направи грешки“. Това заяви още Тръмп по повод кончината на 96-годишната Елизабет Втора.

Предшественикът му на президентският пост – Барак Обама, написа: „Мишел и аз сме щастливи, че познавахме Нейно величество и тя означаваше много за нас. Много пъти сме се възхищавали на топлината ѝ и на начина, по който предразполагаше хората. Нейното настроение и очарование“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо

отдаде почит на кралицата, като заяви, че „тя беше постоянно присъствие в нашия живот. И нейната служба на канадския народ завинаги ще остане важна част от историята на страната. Канадците ще запомнят мъдростта, състраданието и топлотата на Нейно Величество.“

Президентът на Франция Емануел Макрон,

подчерта, че кралицата е била „приятел на Франция“. Като знак на поклон пред паметта Елизабет II бе изгасена безпрецедентно и Айфеловата кула.

Кралят на Нидерландия Уилям-Александър, който е пети братовчед на Елизабет II я определи като „мъдър и стабилен“ монарх. Белгийският крал Филип пък я окачестви като „изключителет човек, който по време на царуването си е показал достойнство, кураж и отдаденост“. Премиерът на Индия Нарендра Моди подчерта в Туитър: „Никога няма да забравя нейната топлота“. Самият Моди се е срещал два пъти с Елизабет II, като разказа, че по време на една от срещите

„тя ми показа кърпичката, която Махатма Ганди й е подарил за сватбата й“.

Винаги ще помня този жест, добави Моди.

- реклама -