ратификацията Румен Радев указа президента президентът

Румен Радев призова България да се разграничи от европейската позиция за Венецуела

„Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“, гласи изявление на президента Румен Радев, цитирано от „Фокус“.

Становището на държавния глава идва след като редица европейски държави днес признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент.

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие.“, пише в позицията на президента.

„В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение“, посочи Радев. Президентът допълни, че предложената обща европейска позиция няма да доведе до такова решение.

Венецуела социализъм инфлация БВП

„Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати“.

„В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт.“ Това според Радев за дълго ще дестабилизира държавата и региона и ще донесе страдания на народа на Венецуела.

- реклама -