Румен Радев пред депутатите: Очертава се тежка и натоварена парламентарна сесия

„България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората, чезнат основните фактори за ефективно управление – прозрачност, отчетност и отговорност.“ Това каза президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна в началото на осмата сесия на 44-ото Народно събрание.

В началото на обръщението си, президентът заяви, че се очертава тежка и натоварена парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които е държавният бюджет, ще има и местни избори. В страната се натрупаха и проблеми, чието решаване изисква да се взрем в по-далечен хоризонт.

Според президента е нужна промяна, която да засили гражданския контрол, да направи институциите по-прозрачни. „Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред“, заяви президентът Радев.

Държавният глава заяви пред депутатите, че би било рационално, ако министър-председателят предлага за дебатиране в НС своята управленска програма. „Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала“, заяви Радев.

Радев очерта като абсолютен национален приоритет образованието.

„То трябва да бъде подкрепено с по-решителни законови и финансови мерки, ако искаме да просперираме като нация, каза президентът. Трябва да създадем условия за ускорен икономически растеж, много над сегашния, за да започнем да догонваме откъсналите се напред източноевропейски държави.“, заяви Радев.

„България трябва да се превърне в нормална европейска държава с активно гражданско общество и прозрачни и отчетни отговорни институции, които да работят активно в интерес на гражданите. Иначе няма да имаме сигурност, европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги“, посочи президентът.

- реклама -