Предходното служебно правителство на Радев бе оглавено от проф. Огнян Герджиков/ Архив: БГНЕС

Румен Радев потвърди, че е готов със служебно правителство – ВИДЕО

Упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалират кризата, смята държавният глава, който отново призова за оставки от резиденция „Лозенец“. Според Румен Радев протестите отварят пътя към бъдещето на България.

„Хората са по улиците и скандират „Мутри вън“. Набира се огромна обществена енергия и аз не виждам сила, която да може да им противоустои. Затова смятам, че този процес е необратим“, изтъкна още Румен Радев.

„Министър-председателят Бойко Борисов води ГЕРБ и всички членове на партията към дъното. От изтеклите записи стана ясно кой е поръчителят на очернящата кампания към президентството“, коментира още Радев.

Според него неговите искания за оставки не може да се тълкуват като намеса в другите две власти.

Президентът потвърди, че е готов със служебно правителство.

„Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. И ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменим? А, дали съм готов – да, готов съм. Моята професия ме е научила да бъдат готов и аз много се гордея с моята професия. Но, уважавам и другите професии, включително и тази на българските пожарникари, които вършат една високо рискова и отговорна обществена дейност“, коментира още Радев.

Държавният глава се изказа и за днешното решение на Конституционния съд, че президента не може да бъде разследван и да бъдат използвани СРС-та спрямо него.

„Решенията на КС не се коментират, а се изпълняват. Особено когато са еднозначни и ясни. Всеки, който използва Конституцията и законите за атаки към други институции, трябва да носи своята отговорност.“

 

- реклама -