Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Това съобщи самият Радев, като уточни, че подписва указа, защото не може да си позволи да наруши Конституцията като не подпише указа.

Преди това държавният глава се срещна в Президентството с Иван Гешев, повторно избран за нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет. Румен Радев заяви, че ще инициира дебати за промени в Конституцията във връзка с реформи в съдебната власт. „Не селективно посочване, а всички виновни – от това зависи дали главните прокурор ще сбъдне очакванията към него“, допълни Радев.

„Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговаря на очакванията на гражданите.“ Това заяви Иван Гешев след срещата си с президента.

„Това, което каза президента съзнавам, че в голямата си част са очакванията на българските граждани – основно за по-голяма справедливост. Ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания.“ Моето мнение е, че прокуратурата е и трябва да остане част от съдебната власт.

Гешев признава, че и главната прокуратура има своите проблеми, но не смята да ги споделя пред медиите. „Не сме безгрешни, но не сме и виновни за всичко“, смята новият обвинител номер 1.

Ако трябва нещо ясно да кажа на българските граждани е, че борбата с престъпността, с която е компетентна Прокуратурата, зависи от праохранителните орган, прокуратура и съд. Не може една система работи и да е виновна само част от тази система“, заяви в заключение Гешев.

- реклама -