Румен Радев КСНС

Румен Радев обвини правителството, че няма собствена позиция за Венецуела

Няма проблем с комуникацията между отделните институции по позицията за Венецуела. Това стана ясно от изявление на президента Румен Радев. Той се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплина на Българската армия.

„Тук основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция. Така че няма аз какво и с кого да обсъждам.“, зави Радев. Той изпратил позицията си ден преди извънредното заседание на Съвета по сигурността за Венецуела.

„Виждате, че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на отговори като съвета по сигурност, който има правомощия по вътрешни проблеми, а не в решаването на международни въпроси.“, каза Радев.

Според Радев България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела. Съветът за сигурността при Министерския съвет пък излезе с позиция, че България подкрепя партньорите си в Европейския съюз и признава Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава ва Венецуела.

Румен Радев посъветва правителството да бъде по-внимателно, когато публично представя мотиви за тази позиция за Венецуела.

„Това че във Венецуела има хуманитарна криза, тежка мигрантска криза, криза на сигурността. Много хора могат да направят аналогия с положението в България. Да вземем нашата мигрантска криза. Да сравним колко българи са напуснали страната с нашето население, съпоставено с 33 милионна Венецуела.“, уточни Радев.

„Намирам думите на премиера за несполучлива шега.“

Така Радев коментира думите на Борисов, че през последните години специално за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети, с които генералитета да избяга при евентуална война.

„Българските офицери нямат самочувствието да реагират на оскърбленията“, каза още Радев.

Според президента българските военни с години са поставяни в унизително положение от политиците. Той даде пример с генералите, които стояли прави на Министерския съвет докато седналите министри гласували парите им. „Аз се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети.“

- реклама -