Румен Радев: Нехайното отношение към армията подкопава държавността – ВИДЕО

В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион

На съседите си гледаме като на приятели. Днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и когато силата на противника е сломявала нашия многоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство. Затова Св. Георги войн е символ на несломимата ни воля и упование. Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората – още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по улиците на Стария континент. Свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми се завръщат, а това ще рече нови рискове и сблъсъци“, каза президентът.

Той заяви, че армията възвръща ролята си на гарант за сигурността и благоденствието на страната ни и добави, че нехайното отношение към армията подкопава силата

В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието.

„България е стожер на мира в нашия обременен регион. Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се декларират с декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест. Затова неотложно трябва да помислим за хората, призвани да пазят България. Ние сме били силни, живели под знака на доблестта и добродетелите. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме добродетелите като изричаме истината, да браним демокрацията и да въставаме срещу несправедливостта“, категоричен е държавният глава.

Той поздрави хората с пагони. Завърши словото си с призива „Да живее България!“.

За първи път във военния парад на 6 май участва и представителен блок на Армията на Република Македония. Президентът Румен Радев поздрави македонските войници, които също отвърнаха с поздрав, характерен за македонската армия. Посланието на присъствието и участието им е, че двете армии могат да си сътрудничат и като доказателство, че връзките между двете братски армии се затвърждават все повече.

- реклама -