Радев

Румен Радев настоява за по-спешни мерки за екстрадиране на емигрантите

Трябват по-спешни мерки за екстрадиция, заяви новоизбраният за президент Румен Радев, коментирайки бунта в Харманли след като участва в пленума на БСП днес.

„Причините за случващото се са комплексни. Тук става въпрос за изпреварваща информация и за работата на службите в този център. Виждате, че центровете се пренаселват и отдавна алармираме за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумение в рамките на ЕС и то трябва да се усети“

Запитан каква позиция ще устоява по време на разговорите си председателя на Европарламента Мартин Шулц, който поиска среща с него, Радев отговори: „Имаме концепция за защита на границата. България наистина е външна граница на ЕС и ние самите трябва да положим повече усилия, но ще настояваме за помощ от съюза“.

Радев: България не е готова за 100% мажоритарен вот

За пореден път Радев посочи днес, че подкрепя мажоритарното гласуване, но не в чистата му форма, която според него крие редица рискове.

„Проблемът е в районирането на страната, в така наречената изборна география. Това е сложен процес. Категорично поддържам мажоритарния вот. Според мен с цел избягване на изкривяванията и рисковете, до които води 100% мажоритарен вот, какъвто ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент.“

- реклама -