Радев Медведев, газ Черно море Русия

Румен Радев на среща с Дмитрий Медведев: Надявам се нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС.

Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва.

Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ „Белене“ като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие, добави Румен Радев.

Нашите две държави имат едно огромно предимство – че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор, каза Радев. По думите му стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.

Румен Радев изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години.

Той е важен за плодотворни отношения във всички останали области от взаимен интерес, каза българският президент. Той отбеляза, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук. Заедно отбелязваме още една важна годишнина – 140 години от Освобождението на България от османско иго и възстановяването на България на картата на Европа благодарение на Руско-турската освободителна война, посочи Радев.

Премиерът Медведев поздрави президента Радев, който е на първото си посещение като президент в Русия. Той отбеляза, че двата народа са свързани със силни връзки на приятелство и духовна близост и в този контекст визитата на президента има особено значение. Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност, посочи Медведев и добави, че двустранният стокообмен напоследък по-скоро е намалявал.

Посещавате Русия в навечерието на Деня на славянската писменост и в годината на 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго, добави Медведев, отбелязвайки, че това също има особено значение в контекста на добрите отношения между страните. Медведев изрази надежда интензивността на контактите да нараства, като се имат предвид визитата на президента, както и скорошна визита на премиера Борисов. Разчитаме, че в резултат на вашата визита ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво, каза Медведев.

- реклама -