Румен Радев към депутатите: Някои вещаят кратък период на 45-ото НС, това зависи от вас

Някои вещаят кратък период на 45-ото НС, времето ще покаже дали са прави, но това зависи изцяло от вас. С тези думи президентът се обърна към депутатите в 45-ото НС след като 240-те народни представители положиха клетва.

„Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем. Нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели. Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер.“, каза още в обръщението си.

В понеделник президентът започва консултации с парламентарните сили за съставяне на правителство. 

„Нужни са ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад експерти“, каза Радев.

„Избирателите поискаха нови хора с вота си. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята политическа биография. Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. От вас зависи новото НС да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане.“, каза Радев.

„Ако това НС не успее да излъчи правителство, ще назнача служебен кабинет.“, уточни Радев пред депутатите преди да им пожелае „На добър час“.

- реклама -