Румен Радев, отчен президент управление политика

Румен Радев: Година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието – Снимки, Видео

Това бе година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания.

Това обяви държавният глава Румен Радев.

Той и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха втората годишна от встъпването си в длъжност:

По думите му президентската институция често е била последната преграда пред лобистко законодателство.

Президентът каза, че през 2018 г. е задълбочил диалога с всички балкански лидери. Той открои Дунавската стратегия като инструмент, който може да бъде използван за съживяването на икономиката в Северна България.

Той отчете наложеното вето на 7 закона, като по думите му то не е акт за противопоставяне на НС, а противопоставяне на липсата на реално обсъждане на проблемите.

Консултативните съвети за национална сигурност, диалогът с ръководството на МО, срещите с личния състав са откроили проблемите на въоръжените сили. Последните решения на управляващите опорочиха модернизацията на армията, каза Радев.

„Отказах се лош пророк, че проектите за модернизация на армията няма да се реализират тази година“, отчете Радев.

България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване.

Доверието в Народното събрание достигна критично ниски нива, все повече закони се изменят кардинално с преходни изменени. Законодателният процес става непредвидим, лобисткото законодателство измества безцеремонно общественият интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират нуждата от реформи, заяви Румен Радев.

След като обществото не реагира за 500 млн. за язовири, защо да не се разпределят 1,35 млрд. за магистрали, запита президентът.

Свикнахме скандалите у нас да се вихрят, продължи той.

Радев посочи, че бутафорният конкурс за изтребител за армията ни е извадил порочния модел на управление.

Стабилно закотвени сме на европейското дъно, смята президентът.

Според него управлението на държавата се характеризира с непредсказуемост, погазване на закона и фаворитизиране на корпоративния интерес.

 

Президентът поиска наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Той се обърна към прокуратурата и към комисията за незаконно придобито имущество.

Безнаказаните престъпност и корупция според Радев са едни от най-големите проблеми на България.

„Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта“, заяви Радев.

„Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, заяви Радев.

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот.

„Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина.

За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите.

Формирам съвет за ускорено и стратегическо развитие на България.

В него ще участват интелектуалци и специалисти и целта му е да предложи алтернатива институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ на президента следващите дни, съобщи Радев. „Страната има нужда от нови идеи“, заяви още Радев.

„Дали бих подкрепил нов политически проект – да, ако той отстоява тези ценности и програма“, заяви Радев.

Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога.

„От началото на своя мандат следвам много кредото – законност, справедливост и просперитет. България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим – да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А всичко това започва с безкомпромисно прилагане на закона. Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани предизборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците – машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, премахване на втория протокол, актуализация на избирателните списъци“, заяви Радев.

Той посочи, че би подкрепил нов политически модел, ако той отстоява тези ценности.

„Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Ако и следващият парламент формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“, каза още той.

Радев посочи, че Законът за защита на личните данни е постъпил в президентството и правният му екип вече го анализира. „Обществото трябва да бъде защитено не само във връзка с личните данни, но и от корупцията. Борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите –това го заявих миналата година. И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава“, каза той.

- реклама -