Румен Радев: Гласувах в подкрепа на демократичния процес

„Гласувах в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни институции, които да преодолеят кризата, да предприемат стратегически реформи. Това изисква подкрепа от цялото ни общество“. Това коментира президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот. Той гласува точно в 11.00 часа в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София.

„От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат правителството и парламентът утре.  От гласуването ни днес зависи колко силен ще бъде парламентът утре. Затова призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват. Да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от конституционното си право на глас и да оставят други да решават вместо тях. Изборите са право, но и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България и към своите близки. Надявам се наистина българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват“, подчерта той.

В отговор на въпрос за съставянето на кабинет, той посочи: „Тук сблъсъкът е между две тези: Правителство на всяка цена или правителство с отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии. Надявам се да се намери разумния вариант за баланс“.

На въпрос дали има вариант в случай, че не се състави парламент, той посочи, че такъв вариант вече е бил игран, но се надява да не се случи.

Радев коментира и темата със Северна Македония.

Проблеми с машината в секцията на служебния премиер, даде грешка три пъти

Вицепрезидентът Илияна Йотова също упражни правото си на глас на предсрочния парламентарен вот. Тя гласува в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в 11.00 часа.

„Важно е днес много български граждани да излязат и да гласуват,

нека да не оправдаем тези мрачни прогнози за ниска избирателна активност.

Важно е да се гласува, много важни избори са това, за да има истински стабилен парламент, за да има стабилни мнозинства, които да излъчат стабилно правителство. Много са предизвикателствата, които стоят пред страната. Само след броени дни трябва да се приеме бюджет. Трябва да се приведат гражданите през тежката социално-икономическа криза. Трябва България да има своята категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства“, заяви Йотова, след като гласува.

„Може би повече от всякога аз днес гласувах много убедено, гласувах за държавници,за хора, които знаят стойността на България и на международната сцена, които са просветени и грамотни хора, които знаят как да направят така че нито един българин да не остане на улицата тази зима, да има достатъчно много грижи и гаранции от страна на държавата за нейните граждании“, добави вицепрезидентът и призова всички да гласуват, за да не се оправдаят прогнозите за ниската избирателна активност.

- реклама -