Румен Радев

Президентът Румен Радев: Европа има нужда от обединение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по полагането на венци и цветя по повод 72 години от края на Втората световна война. Церемонията се състоя пред паметника на Незнайния войн в София.

„Тук съм преди всичко, за да изкажа своята почит към всички загинали в борбата с хитлеро-фашизма. Сред тях са и хиляди българи, нека не го забравяме“, каза Радев.

Румен Радев

„Изказах и своето дълбоко уважение към малкото останали живи български ветерани от Втората Световна война. Това трябва да се помни“, добави президентът, който поздрави ветераните и техните семейства лично.

Снимка: БГНЕС

„Днес празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата – без тези милиони жертви, днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус, дори когато Европа е дълбоко разделена от Желязната завеса. Затова на днешната дата нека потвърждаваме този консенсус и нека няма индулгенция за престъпленията на хитлерофашизма под каквато и да е форма на историческа ревизия“, категоричен бе Румен Радев.

Знамето на Европейския съюз беше тържествено издигнато на церемония пред сградата на президентството.
Снимка: БГНЕС

На церемонията присъстваха държавният глава, председателят на парламента Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: БГНЕС
- реклама -