Румен Радев: Ердоган даде заявка за намеса в изборите. Карадайъ: Президентът ревнува

Държавният глава Румен Радев определи поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към участниците на изборната конференция на ДПС като „признание за амбиции за участие в българския политически живот“. Радев определи това участие като „недопустимо“, проводникът бил премиерът Бойко Борисов. Това каза Радев по време на годишното обзорно предаване по Дарик Радио.

Радев смята, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ДПС, което се заявява като национално отговорна политическа сила.

„Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори“, уточни държавният глава.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ президентът ревнува.

„Президентът не бива да ревнува. Да, той не беше поканен на конференцията, защото поканихме само партийни лидери. Ердоган е лидер на партия. Поздравиха ни лидерите на още три турски партии, както и лидерите на либерални партии от съседните ни страни“, коментира пак пред „Дарик Радио“ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Запитан дали след изборите ще има редовен или служебен кабинет, Радев отговори, че няма как отсега направи прогноза. Той допълни, че при всички случаи следващото правителство „трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел“. „Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно“, посочи той.

- реклама -