Радев
сн. БГНЕС

Румен Радев: До края на януари ще издам указ за датата на изборите

До края на януари ще има указ за датата на парламентарните избори. Това обяви президентът Румен Радев, който присъства на тържествения водосвет за освещаване на бойните знамена.

„Не виждам готовност за тези избори. За мен е важно как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите.“, каза президентът Румен Радев и добави, че към момента няма постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова и логистична организационно готовност. „Трябва да има категорично промени в закона, за да могат да гласуват и хората в изолация, както и друг тип организация“, добави Радев.

„Преди да говори за избори въобще, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България“, каза още Радев.

Той допълни, че консултациите продължават.

„Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Решението за датата го взема президентът, но начинът за провеждане се определя от Министерския съвет и парламентарното му мнозинство. Посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещание, а не конкретни резултати, законова, организационна или логистична подробност за тези избори“, коментира държавният глава.

Събота и неделя ще са консултациите с извънпарламентарните партии, а след това и с парламентарните.

„Позицията на ДПС не ме учудва, коментира Радев декларацията на движението, с която то даде знак, че няма да го подкрепи за втори мандат. „Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори – те са ортаци и в бизнеса и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС“, каза Радев.

 

- реклама -