Румен Радев: Дебат за конституционна промяна ще има

Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна промяна ще има, заяви пред бТВ президентът Румен Радев.

Чак в залеза на своето управление г-н Борисов реши да даде предложение за независимостта на главния прокурор. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. За мен интересно е какво мислят депутатите за този законопроект, заяви президентът.

Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки, институционални промени и еволюция на политическата конюнктура, посочи Радев и коментира, че явно това е непосилна задача за този презрял мандат на кабинета.

Радев отбеляза, че като президентът единственото му право е да внася предложения за промени в конституцията и той ще се възползва от него. Каквото и да стане като продукт за инициатива за конституционна промяна, там ГЕРБ ще трябва да вземат отношение, добави той.

Във времена, в които разделението на властите се изпразва все повече от съдържание, НС гласува лобистки закони, когато се шири безнаказаност на корупцията, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на институциите, заяви президентът Радев и посочи, че трябва да се неутрализира и обезвреди паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите.

Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплати. Това са политиците, които се разпореждат с бюджет, тези, които определят обществените поръчки, каза президентът.

- реклама -