Румен Радев: Държавата ни е длъжник на хората с увредено зрение

Държавният глава Румен Радев връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ за значим принос към българската култура, духовност, просветност на Националното читалище на слепите „Луи Брайл“

То което днес навършва 90 години от създаването си.

„Вие, незрящите хора, с тази 90 годишна история и с вашата съвременна дейност показвате, че няма предел за силата на духа, когато човек иска да се развива, да реализира своя талант и да бъде достойна част от обществото. Българската държава и общество е ваш длъжник да се търсят прогресивни форми и методи, така че вие да получавате една навременна, достоверна и актуална информация, която да бъде във форма достъпна за вас. Преклонение пред вашия малоброен екип от само 14 души, които се е нагърбил с тази съвременна будителска за България мисия, заяви президентът.

От трибуната той призова държавата да подкрепи осезаемо хората с увредено зрение

Радев каза, че интеграцията трябва да означава интеграция на интелекта и на духа, независимо дали виждаш или невиждаш материалното, защото прогресът на човечеството се дължи на силата на духа.

Председателят на читалището Спас Карафезов, каза, че вижда държавата в лицето на Румен Радев и в знак на благодарност му връчи почетното отличие на културното средище с образа на акад. Петко Стайнов.

„През годините читалището се развиваше постепенно и в условията на дигиталната еволюция, когато зрителният контрол, зрението придобива изключително значение в живота на всички хора, на цялото човечество. Представете си от какво сме лишени ние. Ние се борим в целия свят, включително и в нашата страна да можем да трансформираме визуалната информация в слухова и осезателна, за да могат слепите да имат достъп до брайловата книга, която създава истинската грамотност на слепия човек“, каза в пламенното си слово Карафезов.

Той добави, че субсидията, която получават не е достатъчна, но въпреки това са благодарни. Карафезов обясни, че успяват да оцелеят благодарение на спонсори и Европейски проекти. Председателят каза, че му е много болно, че заплатите на служителите му са под 40% от средната заплата на столицата, но въпреки това те работят съвестно. Той допълни, че въпреки тежките изпитания, пред които са изправени не се оплакват и ще продължат мисията, с която е създадено читалището, а именно да образова слепите.

- реклама -