Румен Радев: Да си адвокат не е просто свободна професия, а обществена мисия

Румен Радев, пазар на труда, хора с увреждания

В днешното сложно време, в което законността е поставена на изпитание, все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаването на закона, на справедливостта и отстояването на правата. Затова и да си адвокат не е просто свободна професия, а обществена мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и на духа. Това каза президентът Румен Радев.

С тържествена церемония днес в Народния театър „Иван Вазов“ българската адвокатура отбелязва 130-та годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите. Преди 130 години, на 22 ноември 1888 г. Петото обикновено Народно събрание на Княжество България приема първия Закон за адвокатите.

„Искам днес в този тържествен момент да ви пожелая здраве, енергия, висок професионализъм и отговорна гражданска позиция, защото вашият професионализъм и вашата съвест често са последната преграда пред беззаконието. И нека по този път вървим в общите ни усилия към една по-справедлива, модерна и демократична България, в която виждат своето бъдеще достойни и свободни граждани”, каза държавният глава по време на тържественото отбелязване на годишнината.